Een incasso: wat is dat?

Een incasso is eigenlijk een toestemming aan een bedrijf of vereniging om jouw bank te verzoeken om een bepaald bedrag van jouw rekening te halen ter betaling van een openstaande schuld. Op die manier moet jij bijvoorbeeld niet langer maandelijks de opdracht geven aan je bank om je energiefactuur te betalen.

Er bestaan verschillende soorten incasso’s in Nederland. Het type zal dan ook steeds op je bankafschrift aangegeven zijn. Iedere soort incasso heeft zijn eigen werkingsregels en kenmerken. Sinds 2014 moet men gebruik maken van SEPA-incasso’s. Hieronder een overzicht:

Regeling voor 2014

  • Eenmalige machtiging: Je geeft een eenmalige toestemming om een incasso uit te voeren. Het bedrijf kan enkel voor die betaling de bank machtigen, eventueel in verschillende keren indien het gaat om een betaling in termijnen. Een eenmalige machtiging kan je enkel laten terugboeken indien het om een onterechte afboeking gaat en dit binnen een termijn van 5 werkdagen.
  • Doorlopende machtiging (Algemeen): Deze machtiging geldt voor verschillende betalingen. Je terugboekingsrecht is uitgebreider en loopt binnen een termijn van 56 dagen, ongeacht of de boeking al dan niet onterecht was.
  • Doorlopende machtiging (Kansspelen): Wijkt af van de gewone doorlopende machtiging omdat je hier geen terugboekingsrecht hebt, tenzij de afboeking onterecht was (dan verloopt het terugboekingsrecht zoals bij een eenmalige machtiging).

Regeling na 2014

  • SEPA-incasso Algemeen Eenmalig: Het betreft een eenmalige machtiging waarbij je een terugboekingsrecht van 56 dagen bezit, zoals bij een doorlopende machtiging. Het gaat om eurobetalingen binnen het SEPA-gebied.
  • SEPA-incasso Algemeen Doorlopend: Ook hier gaat het om eurobetalingen binnen het SEPA-gebied. De machtiging is doorlopend geldig en net zoals bij de doorlopende machtiging heb je een terugboekingsrecht van 56 dagen.

Zie hier een Incassobureau No Cure No Pay, veel succes!

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*